fredag 23 mars 2007

Spirituellt samhalle

Ett Ashram kan liknas vid ett spirituellt samhalle, dar man vill uppna frid i sjalen genom meditation och enkla forhallanden dar alla ska hjalpa varandra. Ett valdigt fint samhalle, om jag far saga min mening.

Jag har besokt Robin, som ar en kursare fran Kbh. Hans familj ar fran Indien, och delar av den bor har i Pondicherry. Har varit fantastiskt trevligt att fa ata tillsammans med han familj, bestaende av farmor och faster, och hanga dar. De ar valdigt gastvanliga och fantastiska kvinnor. Vilken pondus!

Vi har hyrt moppe och kort runt i denna galna trafik (mamma ta det lugnt nu) for att komma ut till ett internationellt projekt som ingar i detta spirituella samhalle: Auroville. Detta blev skapat i slutet av 60-talet for att folk skulle kunna flytta hit och kunna leva i harmoni med varandra, och denna del av varlden skulle inte tillhora nat land eller kunna styras av nagon. Den skapades av en viss Sri Aurobindos filosofi och forverkligades av en fransk kvinna som gar under beteckningen The Mother. De ar centrala personer i detta samhalle, och alla har bilder pa dem i sina hem, bilar och planbocker. Overallt star det visa ord som de har i sin filosofi, och det grundar sig pa att man ska finna sitt inre lugn och en karlek i allt omkring sig. Borde egentligen vara sjalvklart, kan man tycka, men vi ar nog for stressade i vart samhalle for att ibland hitta kansla i oss sjalva.

Det ar ett valdigt fint omrade med folk som flyttar dit och uppger sitt liv i sina hemlander, ca 40 olika nationaliteter ingar i detta projekt. Jag tycker att iden var valdigt fin, men tyvarr fungerar det ofta inte helt i verkligheten. Precis som hemma, om man drar en parallell till politikens varld. Ideologin ar fantastiskt, men varfor fungerar det inte i praktiken?

Har varit darute i detta samhalle i 2 dagar och mediterat i nagot som mest liknar en stor guldbelagd golfboll. Fantastiskt skont att komma in i ett rum, som ar valdigt futuristiskt, kallt och tyst. Kandes nastan som att sitta i en ljudbox pa en ONH-avdelning. Man hor nastan hur det knakar i huvudet. Satt och mediterade i en timme, och kande ett enormt lugn. Otroligt befriande.

Annars har jag bott pa ashramet tillsammans med bara indier, atit lunch och middag i en stor matsal tillsammans med alla andra som bor i ashramet (det finns flera stycken utspridda over hela stan). Sammanlagt var vi nog flera hundra, och jag var en del av veckans attraktion :) Valdigt trevligt och intressant for man kommer verkligen in i det indiska samhallet. Det kan jag verkligen rekommendera!

Nu maste jag sluta...for de stanger nu. Ha det fint!

2 kommentarer:

Unknown sa...

hej hej! e allt lite avis på dig som e ute o reser, när man själv spänderar det mesta av sin tid på afd E, bbh :) grymt att du besökte robin. hur länge blir du borta egentligen?

Fia sa...

tjena craffe! kul att du ar har inne! reser runt i 3 veckor, och sen drar jag till riksgransen och norra norge i 2 veckor. hade garna stannat har langre...men men. skidabstinenserna satter nog annars in :D
elin fick AT i falun, sa hon drar dit.